"18 ماه گارانتی، 10 سال خدمات! انتخابی مطمئن، آرامش خاطر شما!"

خط تولید بسته بندی خشکبار

در خط فرآوری و بسته بندی خشکبار و آجیل با قرارگیری دستگاه های مختلف در کنار هم، یک خط منسجم به منظور تهیه و بسته بندی انواع آجیل و خشکبار چیده می شود. در این خط از دستگاه هایی چون: دستگاه سورتینگ، بالابر، دستگاه تفت، دستگاه سرند نمک،دستگاه طعم زن (لووک)، دستگاه خشک‌کن، دستگاه بسته بندی توزین دار و نوار نقاله جلو بسته بندی استفاده می شود.

معرفی تجهیزات خط بسته بندی خشکبار

خط فرآوری آجیل و خشکبار

ابتدا برای درجه بندی محصول از نظر اندازه و کیفیت از دستگاه سورتینگ استفاده می شود. دستگاه با استفاده از موتور ویبراتور و سرند، عمل جداسازی محصولات را انجام می دهد. این مرحله برای بالا بردن کیفیت محصولات بسته بندی شده حائز اهمیت است.

 
سورتینگ حبوبات وخشکبار
دستگاه سورتینگ حبوبات و خشکبار

برای انتقال خشکبار به درام دستگاه تفت از دستگاه بالابر استفاده می شود. فیدر این دستگاه با استفاده از سیستم انتقال ویبره، خشکبار را از مخزن دستگاه به نوار نقاله انتقال داده و سپس محصولات توسط نوار بالابر به سمت مخزن دستگاه بعدی حرکت می کنند و در بالای آن تخلیه می گردند. با اضافه کردن سنسور تشخیص حجم مخزن، این دستگاه به صورت کاملا خودکار، عمل بالابری و تغذیه را انجام خواهد داد.

 

بالابر اجیل و خشکبار
دستگاه بالابر z

این دستگاه مجهز به یک درام چرخان حلزونی شکل عایق بندی شده است. ابتدا نمک به اندازه کافی به مخزن اضافه می گردد تا به حرارت کافی برسد. سپس محصول مورد نظر به مخزن اضافه می گردد. محصولات همراه نمک داغ تفت داده می شوند و وجود نمک از چسبیدن محصول به بدنه جلوگیری می کند و باعث می شود کلیه محصولات به صورت یکدست به خوبی تفت داده شوند. زمان فرآوری محصول در این دستگاه بسته به نوع محصولات متفاوت است که قابل تنظیم می باشد.

آجیل و خشکبار توسط دستگاه بالابر و نمک توسط بالابر حلزونی یا آگر به دستگاه تفت منتقل می شوند و محصولات تفت داده شده از خروجی دستگاه به دستگاه بعدی یعنی دستگاه سرند شور کن وارد می شوند.

 
تفت آجیل و خشکبار
دستگاه تفت آجیل و خشکبار

در این مرحله نمک اضافی منتقل شده همراه محصولات توسط سرند جدا شده و به دستگاه تفت برگردانده می شود.

 

دستگاه سرند شورکن
دستگاه سرند نمک در خط فرآوری خشکبار

محصولات تفت داده شده پس از جداسازی نمک به دستگاه طعم زن منتقل می شوند. این انتقال می تواند توسط اپراتور یا دستگاه بالابر انجام گیرد. دستگاه لووک مجهز به یک درام چرخان است که خشکبار تفت داده شده را با محلول طعم دهنده تهیه شده با دستگاه مخلوط کن را طعم دار می کند. این مایع توسط یک نازل که بالای مخزن دستگاه وجود دارد به درام دستگاه اضافه می شود.

 
دستگاه لووک (طعم زن)
دستگاه طعم زن آجیل و خشکبار

دستگاه خشک کن خشکبار دارای یک نوار نقاله مشبک بلند است که خشکبار آغشته به مایع طعم دار را در طول دستگاه منتقل می کند. در اطراف این نوار مشبک، تعدادی فن دمنده هوا وجود دارد که با ایجاد جریان هوا به سمت محصولات، آنها را کاملا خشک کرده و برای مرحله بسته بندی آماده می کند. در انتها، محصولات خشک شده درون مخزن دستگاه بالابر ریخته شده و توسط دستگاه بالابر به مخزن دستگاه بسته بندی منتقل می شوند.

 
خشک کن خشکبار
دستگاه خشک کن

در دستگاه بسته بندی، محصولات فرآوری شده به صورت اتوماتیک در وزن های مشخص شده توزین و پس از آن در پاکت های دوخت شده بسته بندی می گردند. عملیات توزین و بسته بندی در این دستگاه به صورت اتوماتیک انجام می گردد. همچنین می توان دستگاه را مجهز به سیستم تاریخ زن و سیستم تزریق گاز نمود. این دستگاه می تواند بسته به سرعت بسته بندی مورد نیاز در مدل های تک توزین، دو توزین، چهار توزین و مولتی هد تولید شود.

 

 

دستگاه بسته بندی توزین دار گرانولی
دستگاه بسته بندی آجیل و خشکبار

آخرین دستگاهی که در خطوط بسته بندی چیده می شود، نوار نقاله جلو بسته بندی می باشد. این دستگاه به واسطه ی نوار پله دار، وظیفه انتقال بسته های خروجی از دستگاه بسته بندی را برعهده دارد. این نوار، بسته ها را به سمت بالا هدایت و سپس توسط اپراتور جمع آوری می شود. عملکرد این دستگاه الکترومکانیک است و قابل سفارشی سازی در ابعاد مختلف می باشد. 

 

نوار نقاله جلو بسته بندی
نوار نقاله جلو بسته بندی

خط تولید خشکبار

این خط ضمن رعایت تمام اصول بهداشتی، موجب افزایش بازدهی خط تولید شده و امکان طعم دار کردن محصولات در مزه های مختلف و بسته بندی محصولات در وزن های مختلف را فراهم نموده است.

فرآوری آجیل و خشکبار در ایران بیشتر به صورت دستی انجام می شده است. ولی این کار به نیروی انسانی زیاد، وقت و تلاش بالایی نیاز داشت و متعاقبا بسیار پرهزینه بود. ولی امروزه با پیشرفت تکنولوژی این کار به صورت اتوماتیک انجام میشود و کمتر به نیروی انسانی نیاز پیدا می شود. استفاده از دستگاه های پیشرفته باعث می شود این عمل بهداشتی تر و با بازدهی بالاتری انجام شود. از دیگر مزایای استفاده از ماشین آلات خط تولید خشکبار صرفه جویی در زمان، انرژی و هزینه ها می باشد. 

تولیدکنندگان ایرانی امروزه به ساخت و طراحی انواع ماشین آلات خط خشکبار می پردازند. در طراحی و ساخت ماشین آلات باید به جنس مواد اولیه توجه شود تا محصولات بادوام و با کیفیتی تولید شود. دستگاه ها ممکن است خیلی زود دچار خوردگی یا زنگ زدگی شوند و برای صاحبان کسب و کار دردسر ایجاد کنند. بنابراین باید از مواد اولیه با کیفیت و مرغوب استفاده کرد.

دستگاه های خط فرآوری و بسته بندی خشکبار و آجیل به صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک موجود هستند که صاحبان کسب و کار با توجه به نیاز تولید خود و همچنین هزینه در دسترس تصمیم میگیرند که کدام دستگاه ها را خریداری کنند.برای مثال یک کارگاه خشکبار به دستگاه های خیلی بزرگ نیاز ندارد و میتواند دستگاه های نیمه اتوماتیک کوچک که ارزان تر هستند را خریداری کند. ولی برای راه اندازی یک کارخانه بزرگ فرآوری و بسته بندی آجیل و خشکبار، به دستگاه های تمام اتوماتیک با کیفیت بالا نیاز می شود.

در بازار آجیل ها و خشکبار هم به صورت بسته بندی شده موجود می باشد و هم به صورت فله ای، ولی همانطور که میدانید محصولات بسته بندی شده از نظر بهداشتی بسیار بهتر از محصولات فله ای هستند و طرفداران بیشتری دارند.

مراحل خط تولید بسته بندی خشکبار 

در ابتدای خط فرآوری آجیل و خشکبار دستگاه سورتینگ وجود دارد که محصولات را از نظر اندازه و کیفیت درجه بندی می کند. بعد از آن می توان از بالابر z برای انتقال آجیل و خشکبار به مخزن دستگاه تفت استفاده کرد. بالابر z نه تنها برای خشکبار و آجیل مناسب است بلکه برای چای، برنج، گز و شکلات و غیره نیز استفاده میشود. 

در دستگاه تفت محصولات به خوبی بو داده می شوند. در این مرحله می توان نمک را به داخل مخزن اضافه کرد تا آجیل و  خشکبار به بدنه دستگاه تفت نچسبند. 

در مرحله بعدی میتوان از دستگاه سرند نمک جهت جداسازی نمک اضافی باقی مانده بر روی محصولات استفاده کرد. این دستگاه مجهز به یک ویبراتور است که با لرزشهای مداوم باعث میشود نمک اضافی محصولات از آنها جدا شود و از سوراخ های نوار نقاله مشک به پایین در یک مخزن ریخته شوند. نمک های جمع آوری شده مجددا داخل دستگاه تفت ریخته می شوند. 

 برای طعم دار کردن آجیل و خشکبار در مرحله بعدی از دستگاه طعم زن یا شورکن آجیل و خشکبار استفاده می شود. طعم دهنده هایی که در این مرحله به آجیل و خشکبار اضافه می شوند معمولا طعم دهنده های مختلفی از جمله سرکه،گلپر،نمک،زعفران، فلفل، آبلیمو و غیره هستند. 

بعد از فرآیند تفت دادن و طعم  زنی، محصولات به دستگاه خشک کن منتقل می شوند تا به وسیله فن های دمنده هوا نم یا رطوبت آنها خشک شود. زیرا مرطوب ماندن آجیل و خشکبار باعث میشود آنها خیلی زود فاسد شوند. 

در آخر نوبت به بسته بندی محصولات می رسد. برای بسته بندی آجیل و خشکبار میتوان از دستگاه بسته بندی توزین دار و حجمی استفاده کرد. با دستگاه اتوماتیک بسته بندی می توان همه ی محصولات را در یک وزن مشخص به صورت کاملا بهداشتی و زیبا بسته بندی کرد. براساس ظرفیت عملکرد و تعداد بسته ها در هر دقیقه، دستگاه بسته بندی توزین دار می تواند به صورت تک توزین، دو توزین، چهار توزین، هشت توزین و ده توزین نیز باشد. در جلوی خط بسته بندی برای جمع آوری بسته ها می توان از نوار نقاله جلو بسته بندی استفاده کرد.

مشاهده دستگاه بسته بندی خشکبار

مزایای راه اندازی خط تولید بسته بندی خشکبار

  • بازدهی و بهره وری بالا
  • افزایش سرعت کار
  • کاهش نیاز به نیروی انسانی
  • بهداشتی و کم خطر
دستگاه شستشو